AKUPUNKTIO

Akupunktiota käytetään lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidossa. Akupunktio lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia ja voidaan siirtyä nopeammin aktiivisiin harjoituksiin. Erilaisia päänsärkyjä, esimerkiksi migreeniä, on hoidettu hyvin tuloksin akupunktiolla. Akupunktuurilla voidaan helpottaa myös allergista nuhaa, astmaa, ihottumia, säärihaavoja, kuukautis- ja synnytyskipuja sekä erilaisia toiminnallisia vatsavaivoja. Hyviä tuloksia on saatu ennen- ja jälkeen leikkausta annetulla neulahoidolla.


Akupunktuurihoitoon liittyy usein myös myönteisiä oheisvaikutuksia, kuten unen laadun,
vastustuskyvyn ja aistitoimintojen parantuminen, yleinen rentoutuminen, stressin ja ummetuksen häviäminen, luovuuden lisääntyminen, hormonitoiminnan normalisoituminen ja allergiaoireiden väheneminen.


Hoitokertojen määrä arvioidaan potilaan tilanteen mukaan. Usein 1-2x viikossa ja yhteensä 8-10
kertaa annettu hoito on määrällisesti riittävä. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Akupunktuurin teho voi kestää tunneista vuosiin. Oireiden helpottumisen jälkeen monet potilaat tarvitsevat vain pari hoitokertaa vuodessa pysyäkseen oireettomana.


Akupunktuuriin voidaan tarvittaessa yhdistää TNS sähkökipuhoito. Tähän tarkoitukseen on olemassa omat sähköhoitolaitteet. Sähköllä voidaan tehostaa neulahoidon vaikutusta.